Od sběru ke zpracování bylin – takové malé repetetorium

Košík s bylinkami

Tradice bylinkářství sahají mnohem dál, než samotná medicína. Ještě naše babičky věděly dobře, že se k doktorovi nechodí dříve, než se vyzkouší s neduhy zabojovat pomocí bylin a stravy. Věděly dobře, kdy je vhodné bylinky sbírat, jak je sušit, skladovat a v neposlední řadě zpracovávat do elixírů, které snadno zaženou housera, rýmu nebo pomohu s hojením ran.

Doba tak chtěla, aby se na toto přírodní bohatství zapomnělo a dnes lidé běží s každou bolístkou k lekaři, do lekárny a užívají leky, aby se stali hodnotným poptávačem farmaceutického průmyslu. Ale naše duše si ještě přece pamatují. A tak jsem se rozhodla vám to připomenout.

Sběr bylin

Bylinky je ideální sbírat za slunného a hlavně suchého počasí. Babičky věděly, že slunce láká do špiček rostlin všechny jejich účinné látky, a že tak jim bylinka předá ze své síly nejvíce. Dokonce i věděly, že byliny sbírané za úplňku jsou mnohem intenzivnější. Sbíralo se do košíků, a tak by to mělo být i dnes. Rozhodně nedoporučuji žádné plastové a mikrotenové tašky nebo nádoby. V žádném případě nesbírejte do kovů – rozkošné plechové krabičky z frcu tedy opravdu na toto neposlouží. Kov je největší nepřítel účinných látek v bylinkách. Platí i u zpracování a skladování. Sbírejte bylinky jen suché a jasně zelené. Hnědá barva je známkou plísně, která se bude jen rozšiřovat, tudíž nakazí i zdravé sušené bylinky, pokud je budete společně skladovat.

Sušení bylin

V tomto případě jsem narazila na mnohé mýty na internetu i v moderních knihách. Sušit bylinky je vhodné převážně pouze ve stinném a větraném prostředí (půda, komora), aby se zachovalo co nejvíce účinných látek. Jde-li o kůru, plody a kořeny, lze sušit umělým teplem, nikoli však na víc ne 35 stupňů celsia. Vyšší teplota opět zbavuje rostlinu účinných látek. Pozor na sušičky! Lžou o teplotách! Bylinky není dobré přesušovat, rozpadly by se na prach, který je více méně nepoužitelný a neúčinný. Maximálně týden by měl stačit. Suchou bylinku poznáte tak, že je lámavá, ale nedrolí se, nebo nemastí.

Skladování bylin

Velmi příznivé pro skladování bylinek je zelené nebo hnědé sklo. To pomáhá udržet účinné látky mnohem déle. Podle Marie Treben by se bylinky neměly skladovat více než půl roku, s čímž souhlasím, ale také chápu, že to někdy nestačí. Proto doporučuji na dlouhodobé skladování tato skla. Možné je i přemalovat klasickou zavařovací sklenici. Tady ale pozor na víčko! Kov a rez v záhybu víčka nejsou vhodné! V papírových pytlících doporučuji skladovat pouze velmi krátkodobě, nebo tak, že budou bylinky nejméně ve dvou vrstvém pytlíku a poté ještě uschován někde ve skříňce nebo škatulce (třeba ze dřeva). Hlavní je, vyhnout se přímému světlu (i žárovek), vlhkosti způsobené vařením v kuchyni a přesušení.

Zpracování bylin

Kromě toho, že si nasušíte bylinky na čaje a koupele, je možné zpracovat je i do tinktur a olejů, čímž lze v případě alkoholové tinktury jakoby prodloužit životnost bylinek.

Příprava čajů! Další z mýtů – prosím! Žádné bylinky, kromě kořenů, plodů a kůry se nevaří. Ty, které rostou v našich podmínkách, to opravdu nepotřebují. Naopak, pokud spláchnete všechny účinné látky vroucí vodou, nedejbože je tam povaříte 10min, dle obvyklých rad na internetu, budete posléze pít pouze obarvenou vodu. Zeptejte se svého čajovníka;)

Tintkura je extrakce účinných látek do alkoholu. Užívá se vnitřně po kapkách – max denní dávka 60kp v případě nouze, 30kp jako prevence. Připravit lze velmi jednoduše. Do půlky lahvičku naplníte bylinkami (čerstvými). Pokud chcete dělat ze suchých, naplňte lahvičku do dvou třetin. Následně zalijete alespoň 38% alkoholem bez vůně i chuti (věřte, medvědí česnek v meruňkovici není dobrý). Nechte 4-6 týdnů macerovat v pokojové teplotě, mimo světlo.  Na konci scedit, skladovat v tmavé lahvičce a je hotovo.

Olej má stejný postup, s tím rozdílem, že použijete olej v bio kvalitě a lahvičku vystavíte na těch 4-6 týdnů na přímé slunce (i přes noc nechte venku, pracuje i luna). Poté je třeba scedit a skladovat v tmavém obalu a v chladu.

Více postupů vás ráda naučím na některém ze svých praktických kurzů (např. Herbář pro začátečníky nebo Domácí výroba bylinných mastí). Na vaše pozvání ráda přijedu i k vám.

S úctou
Vaše Gabriela

Komentáře