Chci se s vámi podělit o další kostičku do skládačky zdravého lůna, která si tento rok našla cestu do naší rodiny. Jde o tibi krystalky, které fermentací vyrábějí tzv. vodní kefír. A mě opravdu hodně baví zkoušet různé nové kombinace kefírů, kterým doma říkáme „limonádka“.
Tibíci jsou malá bílá zrnka řas osídlená bakteriemi a kvasinkami podobnými těm, které máme my lidé ve svém střevě (zejména Lactobacillus a Streptococcus). Jejich původ není znám, ale pěstují se a předávají mezi lidmi už opravdu hodně dlouho. Dokonce se tibi krystalky v historii předávaly z generace na generaci jako dědictví, které rodu zajišťovalo zdraví. Proto se nesměly prodávat, ale jen darovat. Pokud by vás zaujala domácí výroba, můžete využít nabídek k darování třeba ve FB skupině Inzerce – tibetská houba, tibi, kombucha, GBP.
Vodní kefír je vlastně přírodní probiotikum, které pomáhá správnému osídlení střev. Bohatě stačí sklenička nápoje denně. O střevním mikrobiomu, mikroutech, jste už určitě ode mě slyšeli. Kvalita mikrobiomu má opravdu zásadní vliv na naše trávení, ale i na imunitu, náladu (je prokázáno, že deprese souvisí se stavem střevního osídlení) a také na hormonální rovnováhu v těle.
Tibíci ze sladkého nálevu vyrábějí kvašením lahodný jemně perlivý nápoj. Cukrem, i tím ovocným, se tibíci živí! A v závislosti na okolní teplotě postupně nápoj kvasí až do požadované chutě. Pokud byste kvasili déle, bude v nápoji míň zbytkového cukru, ale víc alkoholu a může chutnat v lepším případě jako šampaňské nebo cider, v horším případě jako ocet.
Během fermentace se dají přidávat různé kousky ovoce a také mé oblíbené bylinky. Vznikají tak desítky rozmanitých chutí plných účinných látek z bylin.
Když tak o nich přemýšlím, vidím velkou paralelu v péči o tibíky a v péči o mikrouty ve střevech. Pokud byste jen vzali tibi krystalky a nevěděli o nich vůbec nic, napustili jim kohoutkovou chlorovanou vodu, nasypali cukr, zamíchali lžící a čekali, že budou fermentovat, asi byste moc vodního kefíru nevyrobili. Za pár týdnů už by krystalky nerostly a netvořily kefír vůbec.
Čemu se při výrobě vodního kefíru vyhnout:
chlorované vodě – chlór zastavuje fermentaci a množení bakterií, i těch prospěšných! (používejte pramenitou či šungitovou vodu nebo aspoň odstátou či převařenou kohoutkovou vodu);
kovovým nástrojům – kov krystalky vyloženě nesnáší (používejte dřevěné nástroje a plastové sítko nebo plátýnko);
sušenému sířenému ovoci – nejlepší je používat sušené ovoce, které si sušíte sami, takže víte, že neobsahuje žádné chemikálie ani oleje, které se běžně na konzervaci ovoce používají;
výhradně bílému cukru – cukrem se sice krystalky živí, ale přece jen zbytkový cukr v nápoji trochu zůstává a dostává se do vašich střev (záleží na tom, v jaké fázi fermentaci zastavíte a limonádku vypijete). Krystalky navíc k růstu a prospívání potřebují také minerální látky, a pokud nemáte vyloženě minerální vodu, minerály jim můžete dodávat v třtinovém cukru, panele či melase. Můžete také jednou za čas vyčerpané krystalky nechat v magnézii nebo v nálevu z himálajské soli.
Za tuhle péči se vám odmění. Stejně se vám odmění i střeva, pokud nepijete chlorovanou vodu, nejíte polotovary a dochucovadla s konzervanty, vyvarujete se chemicky ošetřené zeleniny/ovoce a třem bílým jedům.
Stravu nejen v zimě doporučuji doplnit dalšími fermentovanými potravinami – pickles, domácím kysaným zelím nebo třeba kombuchou. Pokud vůbec nevíte, jak s fermentací začít, úplného a vyčerpávajícího průvodce včetně řešení všech možných chyb, kterým je fajn se vyhnout, najdete třeba v tomto kurzu o fermentaci od Štěpána a Melanie Matějkových ze Síly pro život.
S láskou
Vaše Gabriela
Zůstaňte v obraze o všem, co pro vás připravuji – od novinek a akcí až po užitečné články a tipy, které vám mohou pomoci na cestě ke zdraví. Klikněte na tlačítko a nic vám neunikne.
Dobrý den, mám tibi krystaly chvilku, ale zatím se jim daří. Limoška chutná i dětem, jen jsem se chtěla zeptat zda-li by se krystaly dali krmit i dextrózou?
Moc děkuji za radu K.
Nikdy jsem to nezkoušela, ale jde o jednoduchý cukr známý jako hroznový cukr, takže je obsažen i v ovoci a teoreticky by to možné být mělo. Za zkoušku nic nedáte. Pokud v koupené dextróze nejsou nějaké chemické konzervanty, které by tibíky „zakonzervovaly“, mělo by to fungovat.