Ještě stále je možné naskočit
do výzvy » Probuď své SMYSLY pro SEBE-LÉČENÍ « zdarma.
Ráda bych shrnula do několika článků nejdůležitější informace ohledně preventivních kroků, které doporučuji dodržovat v případě diagnózy endometriózy. Pro ty z vás, kdo neví:
Endometrióza je ženské onemocnění, při kterém se částečky endometria nacházejí mimo dutinu děložní… Onemocnění se projevuje nejčastěji bolestivou menstruací, dlouhodobými bolestmi v podbřišku, bolestmi při pohlavním styku. Nezřídka je endometrióza i příčinou neplodnosti ženy.
(cituji z oficiálního lékařského serveru endometrioza.cz)
Nemocí jsem sama prošla a nyní už řadu let pomáhám ženám při této diagnóze vrátit se zpět ke zdraví a plnohodnotnému životu a často i k vytouženému miminku.
Hlavní smysl léčby endometriózy je SNÍŽENÍ HLADINY ESTROGENU, hormonu, který není v rovnováze. Neustále poukazuji na to, že se každá nemoc něčím živí a jednou z cest léčby je právě cesta „vyhladovění“ nemoci, tzn. omezení přísunu. Strava je tedy v případě endometriózy maximálně důležitá. V této části se rozepíšu o základních principech takového „vyhladovění endometriózy“.
Nezapomínejme, že střeva mají 8m a pokud jsou zanesená nesprávnou kombinací stravy, zejména cukru, lepku a laktózy a ztužených tuků, tak je jejich funkce velmi omezena. A z pohledu taosimu se čchi natolik cestou střevy unaví, že ve vašem lůně už nemá sílu léčit.
V mé kuchyni se vyskytuje zásadně lokální a sezónní strava, i když banánů a avokáda čas od času se nevzdáváme 🙂 Takže nejčastěji vařím z kořenové zeleniny v zimě, z červené čočky, mungo fazolí, pohanky, hnědé rýže, kukuřice, zavařenin. Na jaře a v létě jsme spíše na ovoci a na všem, co zrovna zahrádka poskytne.
Snídáme smoothie nebo ovesnou kaši s ovocem, někdy i na slano se zeleninou a kozím sýrem od souseda.
Místo pečiva dělám placky „čapátí“ ze směsi pohankové a jáhlové mouky. Ale často experimentuji. Peču zeleninu, k tomu jáhly, pohanku, rýži, brambory, placky a různé zeleninové dipy. Máme rádi polévky a omáčky, do těch používám kokosovou nebo rýžovou smetanu. Často dělám palačinky s domácí marmeládou bez cukru, nebo jen s ovocem a strouhanou 80% čokoládou. Jíme ryby z místního rybníka v horách. To hlavně v zimě.
Myslím, že naše kuchyně je hlavně o tom, jak se co kdy ochutí, takže mám všude různé dózičky s kořením a bylinkami. A když mi z večeře zbyde příloha pohanka s cibulkou, druhý den z ní udělám báječný salát s kozím sýrem a zeleninou.
Jezte hodně zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků, jezte lokálně a sezónně a hlavně jezte vědomě, v klidu a s chutí. Vaše tělo, je váš chrám!
V příštím díle se podíváme na doplňky stravy a bylinky.
S láskou
Vaše Gabriela
P.S.: Pokud se změnou stravy teprve začínáte (nebo jste chronický začátečník) a potřebujete mít po ruce více informací o tom, proč se čemu vyhýbat a jak postupně své stravovací návyky změnit, sepsala jsem vše do příručky Změna stravy vědomě i hravě pro ženy s nemocemi lůna.
© Veškerá práva na uvedené informace jsou vyhrazena - více informací viz Prohlášení o autorských právech. Děkuji Vám, že spolu s citací uvádíte i odkaz na zdroj informací na mém webu www.gabrielatuatti.cz.
Chcete dostávat pravidelně informace o nových článcích na blogu? Klikněte na tlačítko a žádná novinka vám neuteče.