Jaro probouzí obrovskou životní sílu v říši rostlin i zvířat. Věřím, že to na procházkách a toulkách přírodou vidíte a taky cítíte sami na sobě. Jaro nás přímo vybízí k uzdravení.
První jarní rostlinky a bylinky od pradávna naši předkové využívali k detoxikaci těla a k oživení chudšího jídelníčku ke konci zimy. Jsou plné chlorofylu, minerálů a vitaminů, a pokud je zkonzumujete bez tepelné úpravy, přinesou vám také enzymy pro podporu trávení a optimální tvorbu hormonů v těle. Navíc působí v těle zásadotvorně. Asi mi dáte za pravdu, že typická česká strava je spíš plná potravin, které v těle vytvářejí kyselé prostředí. Dlouhodobé překyselování je podhoubím pro rozvoj různých zánětů a také vede ke zhoršování už probíhajících chronických zánětů, jaké třeba provázejí endometriózu.
Pro střevní mikrobiom, pohyb energie ve střevech a celkově dobré trávení je také důležitá vláknina. Já se úplně děsím toho, jak málo lidí jí zeleninu a ovoce. A co víc, jak málo dětí je naučeno jíst zeleninu. Když k nám přijedou na návštěvu nějací známí, tak jsou často úplně u vytržení z toho, že můj syn kolem nich pobíhá a trhá si přímo do pusy špenát a kopr. Baští ho, až má kolem pusy zeleno. A jí ho samotný a sám od sebe. Stejně tak mladší Zeno, který už začíná jíst vše s námi, miluje zelená smoothie. Známí na to koukají a říkají mi, jak jsem to dokázala, že moje děti jedí zeleninu? Tak jim a sobě znovu odpovídám:
„Děti není třeba vychovávat, stačí pěkně žít a ony se přidají.“
Takže když nás dítě vidí, že chodíme a trháme si bylinky a zeleninu a strkáme si je rovnou do pusy, tak dřív nebo později to začne dělat taky. Začne si všímat, že na bylinky nešlapeme, že se k přírodě chováme laskavě a nepleníme ji tak, že po nás zůstává „potopa“…
První jarní druhy zeleniny, které si můžete vypěstovat nebo koupit od lokálního pěstitele, jsou špenát, jarní cibulka, kopr a samozřejmě i ředkvičky, které se klidně dají sníst i s mladými zelenými listy.
K tomu se můžete vypravit do přírody pro medvědí česnek, skvělou bršlici kozí nohu, kopřivy, pampeliškové listy, popenec nebo divokou pažitku. O divokých bylinkách a jejich detoxikačních účincích toho ví mnohem víc Štěpán a Melanie Matějkovi ze Síly pro život.
Já si na jaře nejvíc dělám lehký jarní salát z čerstvého špenátu a kopru, dýňového oleje a dýňových semínek, zakapaný trochou jablečného octa. A s dětmi každý den mixujeme zelené smoothie.
Cest k uzdravení je mnoho. Každý by si měl hledat tu svou. Ne vždy je naše lůno zanesené jen nevhodnou stravou. Toxicky na něj může působit i prostředí anebo vztahy. Nejen o tom jsem si povídala se Štěpánem a Melanií v rámci online kongresu Uzdrav se. Kongres je nabitý 30 videorozhovory pro vaši inspiraci, které můžete během kongresového týdne vidět zdarma nebo po skončení kongresu v kongresovém balíčku.
S láskou
Vaše Gabriela
Zůstaňte v obraze o všem, co pro vás připravuji – od novinek a akcí až po užitečné články a tipy, které vám mohou pomoci na cestě ke zdraví. Klikněte na tlačítko a nic vám neunikne.