Zelená uzdravuje

Jaro probouzí obrovskou životní sílu v říši rostlin i zvířat. Věřím, že to na procházkách a toulkách přírodou vidíte a taky cítíte sami na sobě. Jaro nás přímo vybízí k uzdravení.

Detoxikace a enzymy

První jarní rostlinky a bylinky od pradávna naši předkové využívali k detoxikaci těla a k oživení chudšího jídelníčku ke konci zimy. Jsou plné chlorofylu, minerálů a vitamínů, a pokud je zkonzumujete bez tepelné úpravy, přinesou vám také enzymy pro podporu trávení a optimální tvorbu hormonů v těle. Navíc působí v těle zásadotvorně. Asi mi dáte za pravdu, že typická česká strava je spíš plná potravin, které v těle vytvářejí kyselé prostředí. Dlouhodobé překyselování je podhoubím pro rozvoj různých zánětů a také ke zhoršování už probíhajících chronických zánětů, jaké třeba provázejí endometriózu.

Vláknina, vláknina, vláknina!

Pro střevní mikrobiom, pohyb energie ve střevech a celkově dobré trávení je také důležitá vláknina. Já se úplně děsím toho, jak málo lidí jí zeleninu a ovoce. A co víc, jak málo dětí je naučeno jíst zeleninu. Když k nám přijedou na návštěvu nějací známí, tak jsou často úplně u vytržení z toho, že můj syn kolem nich pobíhá a trhá si přímo do pusy špenát a kopr. Baští ho, až má kolem pusy zeleno 😄 A jí ho samotný a sám od sebe. Známí na to koukají a říkají mi, jak jsem to dokázala, že moje dítě jí zeleninu? Tak jim a sobě znovu odpovídám:

“Děti není třeba vychovávat, stačí pěkně žít a ony se přidají.”

Takže když nás dítě vidí, že chodíme a trháme si bylinky a zeleninu a strkáme si je rovnou do pusy, tak dřív nebo později to začne dělat taky. Začne si všímat, že na bylinky nešlapeme, že se k přírodě chováme laskavě a nepleníme ji tak, že po nás zůstává potopa…

Jarní zelenina 

První jarní druhy zeleniny, které si můžete vypěstovat nebo koupit od lokálního pěstitele, jsou špenát, jarní cibulka, kopr a začínají i ředkvičky, které se klidně dají sníst i se zelenými listy.

K tomu se můžete vypravit do přírody pro medvědí česnek, skvělou bršlici kozí nohu, kopřivy, pampeliškové listy, popenec nebo divokou pažitku. O divokých bylinkách a jejich detoxikačních účincích toho ví mnohem víc Štěpán a Melanie Matějkovi ze Síly pro život.

Já si teď nejvíc dělám lehký jarní salát z čerstvého špenátu a kopru, dýňového oleje a dýňových semínek, zakapaný trochou jablečného octa.

Uzdravte se

Cest k uzdravení je mnoho. Každý by si měl hledat tu svou. Ne vždy je naše lůno zanesené jen nevhodnou stravou. Toxicky na něj může působit i prostředí a nebo vztahy. Nejen o tom jsem si povídala se Štěpánem a Melanií v rámci online kongresu Uzdrav se. Kongres je nabitý 24 videorozhovory pro vaši inspiraci, které můžete během kongresového týdne vidět zdarma po přihlášení.

S láskou
Vaše Gabriela

P.S.: Navíc pro ty z vás, kteří si pořídíte celý kongresový balíček, chystám něco navíc.

Gabriela Tuatti
Mou láskou jsou bylinky, které sama pěstuji, sbírám a pomocí nich připravuji masti a léčivé přípravky. Učím lidi zapomenuté postupy a recepty našich prababiček. Zaměřuji se především na ženské zdravotní problémy. Sama jsem překonala podle lékařů nevyléčitelnou nemoc zvanou endometrióza a nyní provázím ženy na jejich cestě ke zdraví a vysněnému těhotenství.
Jsem také spolu-autorkou Online školy Láskou lůno léčiti, kde provázím ženy na cestě ke zdravému lůnu.

Chcete dostávat pravidelně informace o nových článcích na blogu? Klikněte na tlačítko a žádná novinka vám neuteče.

Komentáře