Jsem opravdu ráda, že si příručka o změně stravy nachází cestu k vám. Je mi jasné, že není dokonalá, a dotazy, které se k nám dostávají po jejím přečtení, ukazují, že za nimi stojí mnoho starých návyků i dezinformací, které je třeba znovu a znovu přepisovat novými poznatky. Proto jsem shrnula často se opakující dotazy do dalšího článku o stravovacích mýtech. Navazuji tak na Stravovací mýty – lepek, laktóza, cukr a sója.
Na konci předchozího článku mluvím o tom, že bílkoviny z masa je vhodné nahradit luštěninami. Ptáte se:
Zvykat si na luštěniny je potřeba každý den (malá troška alespoň do jednoho jídla). Nejde to zvládnout, pokud si dáte jedno luštěninové jídlo o víkendu.
Nejprve vysvětlím, co je ghí. Jedná se o přepuštěné máslo. Máslo, jak asi znáte z obalu, tedy klasické máslo z kravského mléka, obsahuje cca 80 % tuku. Zbývající část je voda, mléčná bílkovina (kasein) a laktóza, která se přepouštěním (roztavením) odděluje a odstraňuje, aby zůstal jen 100% tuk z kravského mléka.
V návaznosti na informace o mléčných výrobcích z prvního článku o mýtech upozorňuji, že je maximálně důležité vědět, z jakého zdroje je používané ghí, a vybírat si výhradně jen bio ghí anebo vyrábět si ho doma z bio másla ze známého zdroje. Jinak hrozí, že i po odstranění mléčné bílkoviny v tuku zůstanou stopové zbytky léčiv či hormonů a budou zvyšovat vaši hladinu estrogenů.
Proč je tedy ghí prospěšné? Z praktického pohledu má vysoký kouřový bod, takže se při smažení nepřepaluje. Také vám vydrží velmi dlouho v pokojové teplotě (až rok). I naše prababičky, které neměly ledničky, to věděly a přepouštěním vytvářely zásoby másla na období, kdy mléko od krav nebylo.
Další dobrou otázkou je, kdo a proč vlastně ghí vymyslel? Ghí se začalo používat možná už více než před šesti tisíci lety. Východní národy, Indie a jižní asijské státy ghí původně vyráběly z buvolího mléka, později z kravského. Z této doby pochází ajurvéda, která je oficiálně světově uznávanou alternativní medicínou. Ajurvéda přikládá ghí další léčivé účinky. Už v žaludku pomáhá při překyselení a zklidňuje trávicí šťávy. Ve střevech působí protizánětlivě a váže na sebe toxiny ze stravy. Za mě nejzajímavější je detoxikační působení na játra. Podle dalších studií upravuje hladinu cholesterolu a působí na enzym, kterým játra odbourávají tělesné tuky.
Zatížená játra a záněty v těle jsou u endometriózy velmi časté. Proto má ghí důležité místo v mé kuchyni.
O klasické čokoládě (mléčné i hořké) mluvím v minulém článku. Přesto mi nedávno v e-mailu přistál tento dotaz:
Vím, že není pro mé tělo dobrá/zdravá, přecházím na hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 %, ale stejně tyto čokolády obsahují cukr. Na internetu jsem objevila i čokolády slazené čekankovým a kukuřičným sirupem jakožto „zdravější“ alternativu, co si o tom myslíte? Jsou vhodnější kakaové boby nebo zařadit do jídelníčku nějaké potraviny, které nevyvolávají chutě na sladké?
Je třeba si uvědomit, že závislost na sladkém nějakým způsobem pochází z neuspokojených vnitřních emocí. Našemu tělu něco chybí po stránce fyzické, ale i emoční. Pocházíme z generace dětí narozených v porodnicích „na běžícím pásu“. Děti se po porodu dostávaly k maminkám až za několik hodin, jejich základní lidská potřeba lásky a bezpečí byla někde v této době pošramocena. Kdesi hluboko v sobě pak cítíme nejistotu či nedostatek, který se v různých životních etapách hlásí o slovo. Bohužel ho téměř vždy kompenzujeme jídlem (což pravděpodobně také vzniká v dětství).
Než ale k tomuto poznání dojdete-dojdeme, je zpravidla třeba dělat malé krůčky. Třeba z mléčné čokolády přejít na hořkou, z čokolády slazené na kakaové boby nebo mandle. A pak někde v okamžiku, kdy zjistíme, že jídlo pocity nevyřeší, ale jen schová, tak tam někde musíme nutně dojít k tomu, že TO, CO NÁM CHYBÍ, nám nic a nikdo zvenčí nedodá.
Lásku a bezpečí nelze kompenzovat jídlem. Je třeba si ji doplnit jinými technikami.
Tam začíná cesta sebelásky, cesta pozornosti věnované sama sobě, cesta soucitu se svými potřebami. A možná zjistíte, že vám chybí v životě společenství žen nebo že je vaše životní tempo příliš vysoké, že se neumíte sama pochválit a ocenit atd. Sebelásku na svých kurzech často zmiňuji. Na webinářích se s vámi loučím s přáním sebelásky, sebeúcty a sebehodnoty.
S úctou
Vaše Gabriela
Zůstaňte v obraze o všem, co pro vás připravuji – od novinek a akcí až po užitečné články a tipy, které vám mohou pomoci na cestě ke zdraví. Klikněte na tlačítko a nic vám neunikne.